Zavod Sploh
ŠiftArhiv

Šift

Šift se giblje znotraj institucij zdravstva, sociale, prava in izobraževanja.
Šift ne izumlja. Šift evidentira evidentno.
Šift uprizarja s tistimi in za tiste, ki v teh ustanovah delajo in živijo.
Šift je performativni format, ki bo v obdobju 2018–2022 evidentiral sistemske vrzeli na štirih tematskih področjih: zdravje, znanje, delo, pravica. 

Od leta 2020 je Šift del platforme Neodvisni.

Šift 2018 – zdravje


Umetniški vodja: Bojan Jablanovec
koordinatorka in producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa in Zavod Sploh25.6.2021

Šift#17: Pravica prihaja

Hepening
25. junij 2021
Muzejska ploščad Metelkova
Zamisel: Kristina Aleksova in Anita Wach
Narod: Olja Grubić, Kristina Aleksova, Sara Horžen, Nina Goropečnik, Jernej Škof, Mitja Lovše, Loup Abramovici, Rea Vogrinčič, Tim Lončar, Delajda Didi Solin, Teja Bitenc, Jeff Stein, Ana Špik, Vesna Hauschild, Nataša Keser, Anja Mejač
Pravica: Anita Wach
Menu in rekviziti: Olja Grubić

Zahtevamo pravico. V svetu, kjer v imenu varnosti nekaterim pripada več pravic kot drugim in kjer se zdi, da so nedavno veljavni zakoni nezakoniti, je nujno zahtevati pravico. Kje za vraga je Iustitia? Kdo ji je čez oči zavezal trak? In zakaj vedno zamuja?

Ob teh vprašanjih vabimo vse, da se pridružijo velikemu praznovanju. Na pol budni, na pol speči po dolgotrajnem zaprtju stopamo na prosto. Pripravljamo gostijo z obilico hrane in najboljšim vinom, kjer slavimo velike sanje o popolnem svetu. Sanje, kjer je življenje preprosto, pravica pa je vedno na pravi strani. Naši strani! Nestrpno jo pričakujemo in ji popolnoma zaupamo. Vemo, da nam bo dodelila delež, ki nam pripada. A pozabili smo, da Gospa Pravičnost nosi meč in ničesar ne vidi. Na dan državnosti te čudovite države, draga Gospa Pravičnost, ste toplo dobrodošli.

Projekt je nastal na podlagi sodelovanja v laboratoriju Vie Negative za uprizarjanje – VN Lab 2021.


Spremljajte nas
in ostanite obveščeni