Zavod Sploh
Šift 2021 - pravicaFotografija

Šift 2021 - pravica

V letu 2021 bo Šift evidentiral sistemske vrzeli na področju v slovenski ustavi zapisanih človekovih pravic in temeljnih svoboščin: “V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi smo pred zakonom enaki.” (Ustava RS, 14. člen).

Koordinatorka in producentka: Špela Trošt
Umetniški vodja: Bojan Jablanovec

Produkcija: Via Negativa
Koprodukcija: Zavod Sploh
Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

ŠIFT#19: ZA VSAKO RIT RASTE ŠIBA
Koncert
2. julij 2021
Švicarija, v okviru Pripovedovalskega festivala
Zamisel in koncept: Loup Abramovici
Zapisane misli za pesem: Jad, Majdal, Rand in Wasim Abdulmonaem, Ava in Bela Abramovici Reba, Mila Bezjak Stegnar, Kajetan Pertot Weis
Pesem na podlagi zapisanih misli: Primož Čučnik
Glasba: Tomaž Grom
Izvajajo: Jad Abdulmonaem, Ava in Bela Abramovici Reba, Kajetan Pertot Weis, Teodora Novaković, Ema Baša Poderžaj, Jaro Zorc, Jošt in Vid Drašler, Loup Abramovici in Tomaž Grom

V Franciji pogosto pravimo, da resnica vedno prihaja iz ust otrok (La verité sort toujours de la bouche des enfants.). Ko sem razmišljal o ideji pravičnosti, sem spoznal, da ta beseda nosi breme konceptov, kot so enakost, zakon, pravilo, morala, kaznovanje, resnica ..., za katere se zdi, da jih vsak odrasel človek ... razume. Vprašal sem svoje otroke, kaj ta beseda pomeni zanje, in spoznal, da se jim zdi sama po sebi zelo abstraktna, četudi imajo svoj nabor idej o tem, kaj je pravično ali nepravično. Zato sem nekaj otrok povabil, naj napišejo misli o svoji viziji pravičnosti. Nekaj delavnic z otroki, sodelovanje pesnika, skladatelja, glasbenikov ­– in pesem je zaživela.


ŠIFT#18: LIBERTÉ, EGALITÉ, FRATERNITÉ
Performans
2. julij 2021
Nova pošta
Zamisel: Sara HorženPsi: BETA, BOWIE, FIČO, ISKRA, LENA, GRETA, TITO, ZULU
Scenografija: Olja Grubić


Ko je v družbi veliko nemira in zapletenih pravil, ko smo zašli ali pa iščemo pravo pot, so neenakosti, delitve in zlorabe moči najhujši sovražnik pravice. Zakon močnejšega prevladuje, šibkejši so topovska hrana za doseganje ciljev elit.

Za vzpostavljanje reda, zmanjšanje konfliktov, omogočanje sodelovanja krdelo psov vzpostavi svojo družbeno strukturo. Odnose med njimi ureja hierarhija. Kdo je alfa, kdo beta, kdo gama in kdo delta v enakovrednih okoliščinah na odru gledališča? Svoboda, enakost, bratstvo ali smrt! Čemu bomo priča?


ŠIFT#17: PRAVICA PRIHAJA
Hepening
25. junij 2021
Muzejska ploščad Metelkova
Zamisel: Kristina Aleksova in Anita Wach
Narod: Olja Grubić, Kristina Aleksova, Sara Horžen, Nina Goropečnik, Jernej Škof, Mitja Lovše, Loup Abramovici, Rea Vogrinčič, Tim Lončar, Delajda Didi Solin, Teja Bitenc, Jeff Stein, Ana Špik, Vesna Hauschild, Nataša Keser, Anja Mejač
Pravica: Anita Wach
Menu in rekviziti: Olja Grubić

Zahtevamo pravico. V svetu, kjer v imenu varnosti nekaterim pripada več pravic kot drugim in kjer se zdi, da so nedavno veljavni zakoni nezakoniti, je nujno zahtevati pravico. Kje za vraga je Iustitia? Kdo ji je čez oči zavezal trak? In zakaj vedno zamuja?

Ob teh vprašanjih vabimo vse, da se pridružijo velikemu praznovanju. Na pol budni, na pol speči po dolgotrajnem zaprtju stopamo na prosto. Pripravljamo gostijo z obilico hrane in najboljšim vinom, kjer slavimo velike sanje o popolnem svetu. Sanje, kjer je življenje preprosto, pravica pa je vedno na pravi strani. Naši strani! Nestrpno jo pričakujemo in ji popolnoma zaupamo. Vemo, da nam bo dodelila delež, ki nam pripada. A pozabili smo, da Gospa Pravičnost nosi meč in ničesar ne vidi. Na dan državnosti te čudovite države, draga Gospa Pravičnost, ste toplo dobrodošli.
Projekt je nastal na podlagi sodelovanja v laboratoriju Vie Negative za uprizarjanje – VN Lab 2021.


ŠIFT#16: DIHAJ
Instalacija
16.–18. april 2021
FOTOPUB, Ljubljana
Zamisel: Olja Grubić
Dihajo: Olja Grubić, Anita Wach, Kristina Aleksova, Sara Horžen, Zala Mojca Jerman Kuželički, Nina Goropečnik, Jernej Škof, Mitja Lovše, Lina Akif, Loup Abramovici, Rea Vogrinčič, Timotej Novaković, Aleksandra Kmetič, Tim Lončar, Ines Šimunić, Tina Habun, Ena Kurtalić, Delajda Didi Solin

Živimo med prvim vdihom in zadnjim izdihom. Dihamo, da bi živeli, živimo tako, kot dihamo. Z dihanjem dovajamo kisik v možgane, dihanje proizvaja misli. Dihanje je borba za življenje, borimo se za svoj obstoj, za svoj pomen, za svojo misel. Skozi minimalistično akcijo instalacije motrimo osnovno človekovo pravico do obstoja, skozi vizualno poetiko prikazujemo boj za to osnovno pravico. Pustimo si dihati, pustimo dihati tudi drugim.

Pia Nikolič: Kako so policisti prekinili umetniški performans, Mladina, 29. 4. 2021

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni