Zavod Sploh
Mehka močNapovednik

Mehka moč

MEHKA MOČ
v okviru cikla Ventilator 2023


Avtorica koncepta: Kristina Aleksova Zavašnik
Soavtorji in izvajalci: Eduardo Raon, Olja Grubić, Luka Piletić, Anita Wach, Lana Zdravković

V letu 2023 smo povabili k sodelovanju performerko, plesalko, koreografinjo in balerino Kristino Aleksova Zavašnik. V performativni raziskavi se avtorica in izvajalka tematsko osredotoča na pojem “mehka moč” – izraz, ki ga je formuliral Joseph S. Nye, opisuje sposobnost prepričevanja, ki temelji na privlačnosti kulture, na političnih idealih in aktivni politiki neke države.

Baletna umetnost je vse od svojega nastanka na italijanskem in francoskem dvoru in zenitom v cesarskem ruskem baletu tesno povezana s politično oblastjo. Kar nekaj je primerov, ki kričijo o dejstvu, da je balet v preteklosti predstavljal skrivno orožje in baletne odre uporabljal kot arsenal mehke moči. V preprostih baletnih libretih je zakodirana cela vrsta normativov in idealov, ki so na svoj popolnoma neogrožujoč način oblikovali družbo. Labodje jezero in Trnuljčica odpirata vprašanja spola, Spartakus propagira moč Sovjetske zveze, Hrestač in Romeo in Julija se dotikata moralne vzgoje in tudi slovenska baletna preteklost zastopa slovansko in pogansko dediščino v baletih Pie in Pina Mlakarja. Ta brezbesedna umetnost očitno lahko potuje daleč, zato avtorica znova posega po modelih obnašanja in nadzorovanih prostorih, ki so ultra civilizirani in hkrati ultra represivni.

V projektu “Mehka moč” se avtorica povezuje z umetniki z drugih področij in baletno konvencijo prepleta s sodobnimi izvedbenimi praksami ter izpostavlja tako družbene gradnike preteklosti kot konvencije, ki se spreminjajo v medijsko heterogenem prostoru. Razisukuje koreografska orodja, ustvarja plesni jezik in uprizoritvene principe, ki najbolj jasno zastopajo zdajšnje principe mehke moči. Skozi sodelovanje z umetniki in umetnicami s področja sodobne vizualne, glasbene in gledališke umetnosti ter filozofije bo oblikovala serijo 5-ih različnih izvedbenh dogodkov, ki jih kakor rdeča nit med seboj povezuje baletna forma. Balet je morda res najboljša oblika umetnosti za pobeg, vendar nekaterim resničnostim enostavno ne moremo ubežati.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni