Zavod Sploh
Mehka močNapovednik

Mehka moč

v okviru cikla Ventilator 2023

Avtorica koncepta in izvajalka: Kristina Aleksova Zavašnik
Soavtorica in izvajalka: Anita Wach

V letu 2023 smo povabili k sodelovanju performerko, plesalko, koreografinjo in balerino Kristino Aleksova Zavašnik. V performativni raziskavi se avtorica in izvajalka tematsko osredotoča na pojem “mehka moč” – izraz, ki ga je formuliral Joseph S. Nye, opisuje sposobnost prepričevanja, ki temelji na privlačnosti kulture, na političnih idealih in aktivni politiki neke države.

Baletna umetnost je vse od svojega nastanka na italijanskem in francoskem dvoru in zenitom v cesarskem ruskem baletu tesno povezana s politično oblastjo. Kar nekaj je primerov, ki kričijo o dejstvu, da je balet v preteklosti predstavljal skrivno orožje in baletne odre uporabljal kot arsenal mehke moči. V preprostih baletnih libretih je zakodirana cela vrsta normativov in idealov, ki so na svoj popolnoma neogrožujoč način oblikovali družbo. Labodje jezero in Trnuljčica odpirata vprašanja spola, Spartakus propagira moč Sovjetske zveze, Hrestač in Romeo in Julija se dotikata moralne vzgoje in tudi slovenska baletna preteklost zastopa slovansko in pogansko dediščino v baletih Pie in Pina Mlakarja. Ta brezbesedna umetnost očitno lahko potuje daleč, zato avtorica znova posega po modelih obnašanja in nadzorovanih prostorih, ki so ultra civilizirani in hkrati ultra represivni.

V projektu Mehka moč avtorica baletno konvencijo prepleta s sodobnimi izvedbenimi praksami ter izpostavlja tako družbene gradnike preteklosti kot konvencije, ki se spreminjajo v medijsko heterogenem prostoru. Razisukuje koreografska orodja, ustvarja plesni jezik in uprizoritvene principe, ki najbolj jasno zastopajo zdajšnje principe mehke moči. Balet je morda res najboljša oblika umetnosti za pobeg, vendar nekaterim resničnostim enostavno ne moremo ubežati

Posvetitev pomladi Igorja Stravinskega, ki je bila v preteklosti obravnavana kot kontroverzno delo, je nastala v času velikega znanstvenega, umetniškega in intelektualnega napredka. V glasbenem in izvedbenem smislu predstavlja enega od obratov v gledališki umetnosti, koreografi pa jo še danes obravnavajo na zelo različne načine.

Kristina Aleksova in Anita Wach v seriji Ventilator tematsko razčlenjujeta delo, pri čemer se v prvem v seriji izvedbenih dogodkov, osredotoča na temo žrtvovanja.

BREZ BOLEČINE NI DOBIČKA / NO PAIN, NO GAIN
31. 5. 2023 ob 20h, Španski borci

Čeprav je brutalnost obredov, v katerih so žrtvovali mlade device, že preteklost,  natančnejši premislek priča o tem, da je žrtvovanje gonilna sila družbenega napredka. Od nas se pričakuje, da se podrejamo višjim namenom, bodisi fizično bodisi psihično, presežemo svoje omejitve, žrtvujemo svoj čas, telo in življenja za skupno dobro. Integracija nasilja v dejanju žrtvovanja in nejasnost vlog žrtve in opresorja, pa le še pritrjujejo prepričanju, da je za ceno napredka treba stisnit zobe.

Koliko svobode smo pripravljeni žrtvovati v zameno za varnost?
Koliko laboratorijskih miši žrtvujemo za zdravje in lepoto? 
Koliko bolečine smo pripravljeni pretrpeti za napredek?

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni