Zavod Sploh

Mehka moč

v okviru cikla Ventilator 2023

Avtorica koncepta: Kristina Aleksova

V letu 2023 smo povabili k sodelovanju performerko, plesalko, koreografinjo in balerino Kristino Aleksova Zavašnik. V performativni raziskavi se avtorica in izvajalka tematsko osredotoča na pojem “mehka moč” – izraz, ki ga je formuliral Joseph S. Nye, opisuje sposobnost prepričevanja, ki temelji na privlačnosti kulture, na političnih idealih in aktivni politiki neke države.

Baletna umetnost je vse od svojega nastanka na italijanskem in francoskem dvoru in zenitom v cesarskem ruskem baletu tesno povezana s politično oblastjo. Kar nekaj je primerov, ki kričijo o dejstvu, da je balet v preteklosti predstavljal skrivno orožje in baletne odre uporabljal kot arsenal mehke moči. V preprostih baletnih libretih je zakodirana cela vrsta normativov in idealov, ki so na svoj popolnoma neogrožujoč način oblikovali družbo. Labodje jezero in Trnuljčica odpirata vprašanja spola, Spartakus propagira moč Sovjetske zveze, Hrestač in Romeo in Julija se dotikata moralne vzgoje in tudi slovenska baletna preteklost zastopa slovansko in pogansko dediščino v baletih Pie in Pina Mlakarja. Ta brezbesedna umetnost očitno lahko potuje daleč, zato avtorica znova posega po modelih obnašanja in nadzorovanih prostorih, ki so ultra civilizirani in hkrati ultra represivni.

V projektu Mehka moč avtorica baletno konvencijo prepleta s sodobnimi izvedbenimi praksami ter izpostavlja tako družbene gradnike preteklosti kot konvencije, ki se spreminjajo v medijsko heterogenem prostoru. Razisukuje koreografska orodja, ustvarja plesni jezik in uprizoritvene principe, ki najbolj jasno zastopajo zdajšnje principe mehke moči. Balet je morda res najboljša oblika umetnosti za pobeg, vendar nekaterim resničnostim enostavno ne moremo ubežati.

Posvetitev pomladi Igorja Stravinskega, ki je bila v preteklosti obravnavana kot kontroverzno delo, je nastala v času velikega znanstvenega, umetniškega in intelektualnega napredka. V glasbenem in izvedbenem smislu predstavlja enega od obratov v gledališki umetnosti, koreografi pa jo še danes obravnavajo na zelo različne načine.

Kristina Aleksova in Anita Wach v seriji Ventilator tematsko razčlenjujeta delo.

Fotografije: Marcandrea

Brez bolečine ni dobička / No Pain, No Gain
27. stavek: "Velikost napredka se meri z veličino žrtve, ki jo zahteva.” Friedrich Nietzsche
31. 5. 2023 ob 20h, Španski borci

Avtorici in izvajalki: Kristina Aleksova in Anita Wach

V prvem v seriji izvedbenih dogodkov se osredotoča na temo žrtvovanja.

Čeprav je brutalnost obredov, v katerih so žrtvovali mlade device, že preteklost,  natančnejši premislek priča o tem, da je žrtvovanje gonilna sila družbenega napredka. Od nas se pričakuje, da se podrejamo višjim namenom, bodisi fizično bodisi psihično, presežemo svoje omejitve, žrtvujemo svoj čas, telo in življenja za skupno dobro. Integracija nasilja v dejanju žrtvovanja in nejasnost vlog žrtve in opresorja, pa le še pritrjujejo prepričanju, da je za ceno napredka treba stisnit zobe.

Koliko svobode smo pripravljeni žrtvovati v zameno za varnost?
Koliko laboratorijskih miši žrtvujemo za zdravje in lepoto? 
Koliko bolečine smo pripravljeni pretrpeti za napredek?

“Don't stop me now, I’m having such a good time, I’m having a ball”
22. 10. ob 19h, Kazina, dvorana Julija Betteta
 
Avtorici in izvajalki: Kristina Aleksova in Anita Wach
Sodeluje: Eduardo Raon

V drugem v seriji izvedbenih dogodkov se z Eduardom Raonom lotevata teme ekstaze.

Ekstaza – stanje občutkov in čustev, ki je tako intenzivno, da presežemo razumsko razmišljanje in samokontrolo. Stanje duha, ki ustvari prostor za nepredstavljiva dejanja in preseganje znanega. Ta pa hkrati rodi potrebo po ponovnem prevzemu nadzora in nujnost vračanja v realnost. 

V resnici si ne želimo iti do samega konca. Smo razumna bitja in poskus obračanja običajne zaznave je igra razuma, ki si obupno želi izklopa, a ne ve kako. Tisto, ki to ve, je telo in preprosta logika mehanike.
Stvar interpretacije/ Matter of interpretation 
22. 11. ob 20h, Španski borci

Avtorici in izvajalk: Kristina Aleksova in Anita Wach
Sodeluje: Luka Piletič

V tretjem v seriji izvedbenih dogodkov se z Lukom Piletičom posvečata interpretaciji giba. 

Ventilator #3 se navezuje na konceptualni okvir geneze - pripovedovanje z zapletenimi genealogijami in kronologijami, podkrepljenimi z zgodbami in anekdotami. V preteklosti umetnost pripovedovanja zgodb ni le potrjevala pomena posameznih skupnosti, temveč je imela tudi ključno vlogo pri usklajevanju in združevanju različnih frakcij v družbi. 

Ali lahko združitev jezika in giba na podoben način utira pot sprave in premosti razkorak med gledalci in plesalci? 

Dogodek, kjer se gibalna sedanjost povezuje z rojstvom mita brez razlikovanja med fikcijo in dejstvi.

Ventilator #4
13. 12. ob 20h, Španski borci

Avtorici in izvajalk: Kristina Aleksova in Anita Wach
Sodeluje: Lana Zdravković

A lahko še to? A lahko še ta okus, a lahko še ta vdih, a lahko še ta pogled, a lahko še ta izdih, a lahko še ta ogled, a lahko še ta nasmeh?

V četrtem izvedbenem dogodku serije Ventilator se ustvarjalke osredotočajo na pojem “mehka moč”, ki ga interpretirajo kot moč želje, da se samoreporducira v neskončnost. V sodelovanju s filozofinjo in performerko Lano Zdravković svoja telesa podredijo mehaničnemu baletu želje in tako ustvarijo zaporedje stalnih, nenasitnih in praznih možnosti. Neskončne obljube vodijo v neskončna razočaranja. Proizvodnja želje vodi v proizvodnjo iluzije. Ponavljanje istega vodi v potrjevanje razlik. Izražanje zahtev vodi v reprodukcijo odobritev. Performerke se poigravajo z dejstvom, da osvoboditev želje ne prinaša emancipacije, temveč mutirano komodifikacijo.

Koprodukcija: KITCH, zavod za umetniško produkcijo in raziskovanje
Ostanite mirni / Keep calm
28. stavek: “What would an ocean be without a monster lurking in the dark? It would be like sleep without dreams.” Werner Herzog
24.12. ob 19h, Španski borci

Avtorici in izvajalki: Kristina Aleksova in Anita Watch
Sodeluje: Ena Kurtalić

Božični večer 2023, leto sreče, srečnih razhodov in krvavih preobratov. 
Vabljeni vsi, ki nimate kam. Vabljeni vsi, ki nočete nikamor. 
Vabljeni vsi, ki bi se radi izognili bremenu, ki ga nosi ta večer. 
Pridružite se nam na dogodku, po katerem vam obljubljamo globok in blagodejen spanec.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni