Zavod Sploh
Telo glasuKritika

Telo glasu

Predstava, 2015

Telo glasu je nadaljevanje raziskave vmesnega prostora med glasom, gibom, gesto in telesom. Solo predstava je hkrati nadaljevanje projekta oziroma avdio-video instalacije “obrazi glasov/šum”, ki je nastala marca 2015 v produkciji zavoda MOTA. 
Posnetki glasov, ki so nastali in služili kot zvočni material omenjene instalacije, so skladatelji Matej Bonin, Tomaž Grom, in Alessandro Bosetti skomponirali v novo nastale zvočne pokrajine, katere so služile kot partner v dialogu s telesom, gesto oziroma gibom.

Vse, kar je zamolčano, pleše v telesu. Kar je izrečeno, ga vrti naokoli.
“izdih. tlesk. zehanje. trzljaj. klokot. prhanje. mežikniti. pomislek. vdih. šklepetati. sunek. razpeti. zateg. tukaj trzniti. sesesti se. izdihniti. kolcniti. zatakniti se. obstati vmes. požvižgavati si. iti na prste. sesljati. obviseti. krč in zatuliti. malo. se oprijeti. sebe. dotik tal. izjecljati. ne-sebe. pod nogami. praznina ust. zažreti se sebi v telo. vzdigniti se skozi glas in podpreti. dati mir trebuhu. zamižati pred seboj. se prijeti za glavo in potolažiti roko. preskočiti prst, si pustiti prekucniti in obležati v odmevu. potem pa trikrat: poslušati se še v ne obstoječem, kasneje v nedorečenem prisluhniti, še v ne izraženem se uzreti. izjaviti nekaj tja v en dan. se veliko premikati. tja in sem. v nekaj drugega. opustiti pričakovanje, popustiti. se ne vzeti resno. zgrešiti se spet in spet. v balansu. zagnati samorefleksijo, se raztelesiti v šepet.”

Ustvarjalci
Ideja in izvedba: Irena Tomažin
Kompozicije: Matej Bonin, Alessandro Bosetti, Tomaž Grom
Snemanje zvoka: Jure Vlahovič
Zvočni material: produkcija Mota
Luč, scenografija, tehnično vodstvo: Igor Remeta
Zvok: Tomaž Grom
Foto: Tomaž Šantl
Tehnična pomoč: Zavod Atol
Koprodukcija: Zavod En-Knap in Mesto žensk
Partnerji: Maska, MoTa, Atol

13.10.2015, festival Mesto žensk, Španski borci, Ljubljana
14.10.2015, festival Mesto žensk, Španski borci, Ljubljana
foto: Tomaž Šantl
foto: Tomaž Šantl

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni